Att sluta röka: Tips

30 januari 2019
Att sluta röka: Tips från Sanitas Estepona

Att sluta röka:
tips på hur du ska lyckas hålla ditt nyårslöfte

Inga fler undanflykter – början av 2019 är ett utmärkt tillfälle att sluta röka.

Det är alltid svårt att sluta röka. Nikotin och pyridin är två av de centralstimulerande och beroendeframkallande ämnen som finns i tobak. Dessutom innehåller tobaksrök även tjära och kolmonoxid, två mycket giftiga ämnen för människor och som är huvudorsakerna till de sjukdomar som orsakas av rökning. Det finns många anledningar till att det är en förträfflig idé att sluta röka, och kraften i symboliken hos ett nytt år gör att det är ett utmärkt tillfälle att just nu sätta upp målet att förbättra din hälsa.

Fördelar med att sluta röka

Fördelar med att sluta röka

Som vi redan har varit inne på så finns det enbart positiva följder för din hälsa och livskvalitet av att du slutar röka.

Bland de många fördelarna finns exempelvis att du får tillbaka ditt smak- och luktsinne, och det sker i lagom tid för att du ska märka att dina kläder inte längre luktar rök. Den mat du äter börjar smaka bättre när din mun blir renare.

Att sluta röka behöver inte bara innebära en stor förändring för dig, utan även för dina eventuella barn som får växa upp i en rökfri miljö, vilket hjälper dem utöka sin lungkapacitet. Plus att om de inte ser dig röka så är det mycket mindre risk för att de i sin tur börjar röka.

Och som om inte det räckte för att övertala dig, så kan du tänka på alla pengar du kan spara genom att fimpa för gott. Man uppskattar att det kostar omkring 15.000 kr per år att röka ett paket cigaretter om dagen.

Självklart kommer din fysiska hälsa att förbättras. Du kommer att märka, steg för steg, hur din lung- och hjärtkapacitet förbättras och ditt blodtryck sjunker. Risken för att du drabbas av cancer i mun, hals, matstrupe, lungor eller urinblåsa kommer också att avsevärt minska. Är du man kommer även risken att drabbas av erektil dysfunktion att minska.

Tips som hjälper dig sluta röka

Bästa sättet att sluta röka är att verkligen bestämma dig för att sluta. Tusentals personer har lämnat tobaken bakom sig, tillsammans med allt negativt den för med sig.

Här är några knep som kan vara användbara när du slutar röka:

• Bestäm det datum då du röker din sista cigarett. Det bästa är såklart om du lyckas avstå efter det, men även om du inte kan sluta helt så får det dig att känna dig lite ”skyldig”.

• Det är viktigt att du ser det som något positivt att du slutar röka, att det förbättrar ditt liv. Om du ser det som något negativt och jobbigt kommer du bara att återvända till din tidigare (o)vana.

• Du måste träna och hålla dig aktiv. När du utövar fysisk aktivitet så utsöndrar din hjärna substanser som liknar nikotin, vilket kommer att minska röksuget avsevärt.

• Drick vatten, ät en balanserad kost och sov gott.

• Få stöd från släkt och vänner.

• Börja med någon hobby som håller dig aktiv

• Hitta saker att fingra på som ersätter cigaretten.

Att bryta en vana och ett beroende är en utdragen process som inte går på en dag. Ta det lugnt, håll ögonen på målet och stressa inte utan ta det stegvis och låt det utvecklas från en dag till nästa.