Ergonomi

28 juni 2018
Sanitas Estepona tipsar om ergonomi

Råd om hur du kan förbättra din ergonomi

En  korrekt kroppshållning  är grundläggande för att förhindra allvarliga skador i framtiden. Vi måste tänka på ergonomin, dvs. den lära som studerar relationen mellan arbetsmiljön och kroppens hållning.

Ergonomin är grundläggande för vårt välbefinnande 
Vi bör vara medvetna om  hur vi rör oss för att undvika och förebygga skador. Vi kommer därför att reflektera över de vanligaste dagliga situationer som sker när vi anpassar vår kroppshållning. Det är t ex tillrådligt att ändra ställning var trettionde minut och att stretcha  för att stärka kroppen.

Vår kropp, nedifrån och upp

Låt oss börja med fötterna:
Vare sig vi står upp eller sitter ner bör fötterna befinna sig i ett horisontellt  läge och helt och hållet vila mot golvet. Om vi trampar ner med endast en del av foten eller lite böjd över golvet kommer  den att somna och det kan kännas som stickningar vilket visar att detta inte är en naturlig eller korrekt position för foten.

Korrekt hållning när vi står upp
När vi befinner oss i upprätt ställning kan vi lätt inta en dålig hållning.  Vi kan t.ex. ha fötterna pekande ut åt sidorna, dvs. de pekar inte rakt fram. Det är mycket viktigt att fötterna är i linje med höfterna för att få den bästa hållningen.

Att fokusera på ryggraden och dess muskler

Låt oss nu gå uppåt och vi kommer till ryggen:
Liksom trädets stam, stöder ryggen alla kroppens yttre delar och håller vår kropp i balans.

De vanligaste skadorna för ryggen är vridningar, muskel- spänningar och sträckningar (dessa skador bör vi vara uppmärksamma på eftersom ett litet besvär kan leda till komplikationer om de inte behandlas korrekt.  Å andra sidan har vi diskbråck och brutna kotor. Vid denna typ av skador är det viktigt att genast uppsöka familjeläkaren eller en specialist.

Korrekt hållning för ryggen
För att hålla ryggen frisk och stark bör vi hålla den rak och inte föra fram axlarna och alltid vara medvetna om att detta är den hållning som är bäst för oss, även om den kan tyckas lite ansträngd. Det vill säga att titta framåt med högt huvud är bättre än att se ner i marken, vilket är något som i längden blir skadligt för ryggen.

På arbetet bör vi använda särskilda tillbehör och ergonomiska stolar vilka lättar på spänningar och avlastar ryggraden. Det är också viktigt att undvika höga klackar eftersom det kan rubba tyngdpunkten och därmed inverka negativt på kroppens hållning.


Hälsotips från Sanitas Estepona – sjukförsäkringar i Spanien