Hur du får ditt Covid-vaccin

29 april 2021
Covid-vaccination

Hur du får ditt Covid-vaccin även om du inte är registrerad i det spanska folkhälsosystemet

Junta de Andalucía har gett ett officiellt svar på den stora frågan: Hur får man Covid-vaccination med privat försäkring?

Som du kanske redan vet är de privata sjukförsäkringsbolagen INTE inblandade i vaccinationsprocessen eftersom detta är en fråga för den spanska regeringen som tillhandahålls av folkhälsovården.

Nu har Junta de Andalucía och dess SAS (Servicio Andaluz de Salud = Andalusiska Hälsovården) meddelat hur man ska gå vidare för människor som bor här i Spanien, men som inte har haft behov av att använda det offentliga systemet eftersom de är försäkrade av en privat sjukvårdsförsäkring. I så fall måste du fylla i följande formulär (klicka här för nedladdning ››) och ta med det till ditt lokala Centro de Salud (= hälsocenter).

Den återkoppling vi har fått fram till nu är att du ska ta med:

– ”Volante de empadronamiento” (stadsregistreringsintyg - högst 3 månader gammalt)

– Pass (fotokopia samt original)

– Resident NIE (= número de identificación de extranjero) / TIE (= tarjeta de identidad de extranjero)

– Medlemskort / kontrakt från din privata sjukvårdsförsäkring.

Det finns en möjlighet att skicka dessa dokument online, men då behöver du din digitala signatur (vilket är lite av en process att få). Så det enklaste - men förmodligen mest tidskrävande – alternativet är att gå till ditt lokala Centro de Salud, ta ett nummer eller köa och lämna in allt till receptionisten. Om du inte vet var din Centro de Salud är, vänligen se här ››

Dags att öva på dina spanskakunskaper, eftersom informationen och formuläret är ... på SPANSKA :-)