Livsmedel som hjälper dig att bli solbränd

17 juni 2019
Livsmedel  som  hjälper dig att bli solbränd – Tips från Sanitas Estepona

Vissa näringsämnen såsom betakaroten, troligtvis det mest kända näringsämnet, gynnar inte bara solbrännan, utan hjälper oss i vissa fall att skydda huden från solstrålarna och i vissa andra fall att förlänga den solbränna som vi önskar.

I vilket fall som helst måste man alltid använda solskydd för att bevara huden hälsosam och förebygga att den föråldras på grund av överdriven exponering av solljus.

Majs


De bästa livsmedlen:

• B-vitamin
Behåller huden elastisk och skyddar kollagenet. Dessa vitaminer finns i pasta, fullkornsspannmål och alla produkter därav.

• Antioxidanter
Inkluderar C-vitamin, zink och lutein. De finns i röda frukter och grönsaker (björnbär, hallon, blåbär, tomater, aubergin, etc.) och även i morötter, avokado, kål, broccoli, citrusfrukter, spenat och lök.

Ett glas rött vin om dagen är inte bara hälsosamt för hjärtat, utan även för att undvika effekten av fria radikaler, eftersom vinet innehåller höga nivåer av antioxidanter på ett mycket koncentrerat sätt.

• Betakaroten
Betakaroten är en provitamin som levern omvandlar till A-vitamin. Den har antioxiderande egenskaper och tar bort de fria radikalerna som bildas vid överdriven solning, tobak etc. Betakaroten ökar även produktionen av melatonin, som gynnar och snabbar på solbrännan.

Morötter

Moroten är det livsmedel som har störst koncentration av detta provitamin, men man kan säga att alla frukter och grönsaker med starka färger innehåller betakaroten i större eller mindre mängd.

Sommarsol


Skydda dig från de skadliga effekterna av ultravioletta strålar

• Vatten
Vatten är nödvändigt för att undvika uttorkning av vår kropp och för att hålla huden återfuktad. Se till att alltid ha en vattenflaska i närheten och drick ofta, alltid lite i taget.

• C-vitamin 
C-vitamin är en antioxidant som skyddar kollagenet och elastinet, som är två grundläggande ämnen för att behålla hudens elasticitet.

• E-vitamin 
Har även antioxiderande egenskaper och skyddar oss mot fria radikaler. E-vitamin finns i spannmål, torkad frukt och baljväxter.

Vatten

• Fettsyror
Gör att solbrännan varar längre. Fettsyrorna finns vanligtvis ivegetabiliska oljor, fet fisk och torkad frukt.Råd: Använd lämpligt solskydd, undvik exponering när solen är som starkast och sola max 30 minuter åt gången