Regler för hälsosamma mellanmål

14 maj 2021
Regler för hälsosamma mellanmål

Regler för hälsosamma mellanmål

Mellanmål

Två mellanmål om dagen
Se till att ditt mellanmål är rimligt; dvs. på förmiddagen samt eftermiddagen.

Vattenflaska

Drick vatten
Läsk eller alkoholhaltiga drycker som ibland medföljer aptitretare tillför bara tomma kalorier och tenderar också att stimulera hunger. Istället är det bäst att dricka vatten, vilket också mättar och hjälper till med matsmältningen. Vill du ha lite variation kan du även prova osötade örtteer.

Färsk frukt

Ät inte vad som helst
För att undvika att äta bakverk, ultra-processade produkter eller feta charkuteriprodukter är det en bra idé att alltid ha några hälsosamma alternativ tillhands, som t.ex. färsk frukt, osötad yoghurt, nötter, färska grönsaker ...

Mellanmål

Ha alltid ett mellanmål tillhands
Människor som tillbringar timmar på språng löper större risk att mätta sin hunger med processade produkter. Det finns fler och fler hälsosamma alternativ för en nödsituation: färdigskuren frukt, osötad yoghurt, färskpressad frukt- och grönsaksjuice...

Tummen upp

Håll ett öga på portionsstorlekarna
Det finns några aptitretare som kan fungera mycket bra för att hålla hungern i schack utan att orsaka viktökning, förutsatt att du har mängden i åtanke. Detta är till exempel fallet med nötter: de är mycket mättande, men de är också fulla av kalorier. Specialister rekommenderar en näve nötter som mått samt att du väljer råa osaltade sorter.

Kalorier

Tänk på kalorierna
Teoretiskt kan det verka som ett orimligt alternativ, men det hjälper dig att vänja dig vid att välja hälsosam mat som du kan äta större portioner av (och som därför är mer fyllande) med ett lägre energiintag. Till exempel, frukt, grönsaker, yoghurt, etc. har låg kalorihalt och gör att du kan äta en större mängd utan att det påverkar vågen.

Information

Tips på bra mellanmål:

• Färsk frukt och grönsaker
• Nötter och frön
• Yoghurt
• Hummus

Recept på Müsli

Vill du göra egen knaprig müsli? Prova det här receptet!

Ladda ner som pdf ››