Sol & ögpn

3 september 2019

Även om dagarna blir kortare har vi i Spanien gott om sol även i september och vi bör skydda våra ögon mot ultraviolett strålning. Upp till 20% av blindhet över hela världen tillskrivs överdriven eller otillräcklig exponering av sol.

Ögonsjukdomar orsakade av solen

Grå starr
Det är den vanligaste orsaken till blindhet i hela världen. Orsakas av att linsen förlorar transparens i samband med ålder. Solstrålning påskyndar denna process.

"Snöblindhet" och konjunktivit
Överdriven exponering av ultraviolett strålning orsakar försämring av hornhinnan, vilket kan orsaka sår av olika slag. "Snöblindhet" förekommer relativt ofta i snön, men också ofta på stranden och på havet på grund av reflektioner av solljus.

Pterygium
Det här är en onormal tillväxt av bindväv (transparent membran som täcker det vita ögonskiktet) till hornhinnan (främre delen av ögat). Det är en rosa vävnad som täcker det vita området och en del av ögonhinnan.

Makuladegeneration
Solen orsakar för tidigt åldrande av alla vävnader, inklusive de olika strukturerna som är en del av ögat. Makula, en liten del av näthinnan, som är ansvarig för den centrala visionen och igenkänning av detaljer, kan försämras av solstrålningens verkan.

Hur du kan skydda dina ögon från solen

Solglasögon
Solglasögonen bör vara utrustade med filter som inte bara skyddar mot ultraviolett strålning A (UVA), utan också mot ultraviolett strålning B (UVB). För att säkerställa att de följer detta grundläggande skydd är det lämpligt att köpa dem på godkända ställen och kontrollera att de har EU-märket (CE-märke).

Hattar
Hattar med breda brätten och mössor skapar en skugga över ögonen som skyddar ögonlocken och minskar ultravioletta skador. Motsvarande huvudbonader kompletterar solglasögon.

Skydda ögonen hela tiden
För att skydda huden måste du undvika sol under middagstid. När det gäller ögonen måste du dock vara extra försiktig vid soluppgång och solnedgång. För närvarande är solen lägre och dess strålar är direkt på ögonen.

Året runt
Eftersom solljuset faller på våra ögon varje dag, bör visuellt skydd användas varje dag, även när det är molnigt.