Utöva sport på våren

30 maj 2018
Att utöva sport på våren – Hälsotips från Sanitas Estepona

Låt inte allergin hindra dig

Vi som gillar utomhussport väntar ivrigt på vårens ankomst. Men för många av oss är det på våren som allergisymptomen bryter ut. Lär känna några knep som sätter stopp för allergin eller åtminstone betydligt minskar symptomen.

Allergin uppstår när immunsystemet reagerar överdrivet på en extern agent och genererar en serie inflammationer eller liknande reaktion i kroppen.

En del allergiframkallande ämnen, vilka kan vara av olika slag även om de vanligaste är pollen – särskilt från träd, gräs och buskar – förekommer extra mycket under våren eftersom blomningen sker då.

När och var ska man utöva sport:

  • Om du inte vill avstå från utomhussport är det bäst att gå ut när pollennivåerna i luften är som lägst. Du kan ta reda på det online eller genom särskilda appar för smartphones.

  • Pollennivåerna rusar i höjden under särskilda tider på dagen. Mellan klockan fem och tips på morgonen och under de senaste timmarna på eftermiddagen (fr o m klockan sju) är koncentrationen som högst.

  • Utöva sport inomhus som gymnastiksalar, inomhusbanor eller simbassänger. Det hjälper dig att förbättra styrka och uthållighet samt träna de muskler som du vanligtvis försummar. 

Håll dig borta från parkernas ogynnsamma miljö: Kombinationen pollen och förorenad luft trappar upp allergins verkningar.

Knep för att utöva sport trots din allergi

  • Var försiktig med linser och använd glasögon om det behövs. Använd en gummisnodd så att du inte tappar dem.

  • Även solglasögon hjälper dig att mildra olägenheten när du besväras av ljus i de känsliga ögonen, och linser för näsan hjälper dig att andas lättare.

  • Om du får klåda, låt bli att gnugga. Det är möjligt att det inte bara är allergin som är anledningen utan kan vara en följd av damm eller liknande som av misstag trängt in i ögat. Det kan skada hornhinnan vilket är mycket smärtsamt och kan påverka din syn.

  • Att använda munskydd kan minska mängden pollen som du andas in. Välj engångsskydd och byt dem efter varje träningspass. Rengör din utrustning när du kommer hem så att du avlägsnar pollen som kanske fastnat på den.

Rådgör med en läkare och njut till fullo av våren!


Hälsotips från Sanitas Estepona – sjukförsäkringar i Spanien