Varför är det viktigt att sova gott?

3 juni 2019
Varför är det viktigt  att sova gott? Och hur gör man?

Varför är det viktigt att sova gott? Och hur gör man?

Allt fler vetenskapliga rön pekar på att sömnen har en avgörande betydelse för ett sunt liv. Under nattvilan utför kroppen underhållsarbete, såsom att reparera vävnader och se till att de är redo att fungera nästa dag.

För lite eller för dålig sömn bromsar dessa mekanismer. Det kan även ge upphov till förändringar i sinnesstämningen, vilket på sikt kan leda till ångest eller depression. Det ökar även risken för olyckor i trafiken och på arbetet.

Du bör äta kvällsmat minst två timmar innan läggdags och undvika att äta för mycket.

Skapa sunda sömnvanor

• Sov på regelbundna tider
Försök alltid att lägga dig och stiga upp på samma klockslag eftersom ständiga förändringar kan leda till sömnlöshet eller kroniska sömnproblem.

• Inred sovrummet
Håll en lämplig temperatur i sovrummet: omkring 18°. Vi rekommenderar att sovrummet ska vara tyst och lugnt, ha dämpad belysning och en bekväm säng.

• Tänk på matsmältningen
Du bör äta kvällsmat minst två timmar innan läggdags och undvika att äta för mycket. Lägg dig heller aldrig hungrig eftersom det då kan bli svårt att slappna av och risken ökar för att du vaknar mitt i natten.

• Mindre socker och koffein
Begränsa mängden kaffe, te och läsk du dricker på kvällen för att undvika att den uppiggande effekten påverkar insomningen.

Mindre socker och koffein• I sängen ska man sova…
Undvik att tillbringa för mycket tid i sängen eftersom det kan störa din sömn som blir mindre effektiv eller inte tillräckligt djup.

Ta korta siestor

Det är inte någon bra idé att se på TV, använda mobilen eller spela datorspel i sängen – särskilt inte för tonåringar som i dessa dagar ständigt är uppkopplade.

• Ta korta siestor
Att ta en siesta är en hälsosam vana, men om den varar längre än en halvtimme kan den störa nattsömnen. Sov inte siesta om du inte är trött.

• Fysisk träning
Träning under dagen hjälper till att ge en bra nattvila. Om du idrottar på kvällen, försök göra det minst tre timmar innan du lägger dig.

• Rutin för sänggåendet
Försök upprepa i stort sett samma rutiner varje kväll när du lägger dig: borsta dina tänder, ta på dig pyjamas, förbered morgondagens kläder…

God sömn• Avslappning
Vissa avslappnings- och andningsövningar kan vara väldigt användbara för att få oss att somna. De hjälper kroppen att släppa spänningar och gör att vi somnar snabbare.

Trots att det är grundläggande för en god hälsa upplever många
att de inte sover bra. Det går att förbättra sin sömnhygien,
något som har många fördelar.